Áñ÷éêÞ ×Üñôçò ÐëïÞãçóçò ÁíáæÞôçóç
 
-

 

ΒλÜπτει το πλαßσιο με την εγκατÜσταση στις παρθÝνες ερημικÝς εκτÜσεις την ανÜπτυξη του τουρισμοý;
Σýμφωνα με το Ειδικü Πλαßσιο, πουθενÜ δεν επιτρÝπονται πλÝον νÝες μονÜδες παρÜ μüνον üπου οι περιοχÝς ονομÜζονται ως ΠΑΥ και περιλαμβÜνονται σε Πßνακα και χÜρτη. ¢ρα δεν επηρεÜζουν την ανÜπτυξη του τουρισμοý στα παρθÝνα φυσικÜ παραθαλÜσσια μÝρη στο σýνολο της χþρας. Η ανÜπτυξη περιορßζεται απü το ßδιο το πλαßσιο του Τουρισμοý, το οποßο üμως βρßσκεται σε στÜδιο αναθεþρησης.
ΠαραιτÞθηκε ο Πρüεδρος του Εθνικοý Συμβουλßου Χωροταξßας και Αειφüρου ΑνÜπτυξης αφοý διαφþνησε με τις διαδικασßες και διαμαρτυρÞθηκε για παραγκωνισμü του Συμβουλßου;
Ο κ. Βασενχüβεν παρÝμεινε ως Πρüεδρος του ΕΣΧΣΑΑ. Με την ευαισθησßα που τον διακρßνει, επεσÞμανε την αδυναμßα ολοκλÞρωσης της τυπικÞς διαδικασßας λüγω συνεχþν αναβολþν και εμποδßων στη λειτουργßα του ΟργÜνου (καταλÞψεις του ΥΠΕΚΑ, παραβßαση του χþρου συνεδρßασης του Συμβουλßου κ.α). Η θÝση των μελþν του Συμβουλßου εßχε εκφρασθεß εßτε προφορικÜ εßτε γραπτÜ κι ο Πρüεδρος του ΕΣΧΣΑΑ συνÝταξε και υπÝγραψε το πρακτικü της γνωμοδüτησης.
¹ταν οι διαδικασßες συνοπτικÝς και προσχηματικÞ η γνωμοδüτηση; Πüτε κατατÝθηκε στο ΥΠΕΚΑ η γνþμη των μελþν του Συμβουλßου;
Οι διαδικασßες διαβοýλευσης διÞρκεσαν Ýνα 6μηνο και Þταν οι διεξοδικüτερες και πληρÝστερες που Ýχουν ως σÞμερα ακολουθηθεß. Συμμετεßχαν οι ΠεριφÝρειες, οι ΑποκεντρωμÝνες ΔιοικÞσεις, η ΚΕΔΕ και οι ενδιαφερüμενοι Οργανισμοß ΤοπικÞς Αυτοδιοßκησης καθþς και δεκÜδες επιστημονικοß και περιβαλλοντικοß φορεßς και τοπικοß σýλλογοι πολιτþν. ΕπιπλÝον στον ιστüτοπο ανοιχτÞς διακυβÝρνησης κατατÝθηκαν 760 σχüλια που αξιολογÞθηκαν και κωδικοποιÞθηκαν σε τüμο 411 σελßδων δημιουργþντας μια εξαιρετικÞ σε εýρος βÜση πληροφοριþν. Το προúüν αυτü Ýτυχε υψηλÞς επεξεργασßας και συζητÞθηκε σε 2 συνεδριÜσεις του ΕΣΧΣΑΑ. Στην 3η συνεδρßαση της 2/11/11 και ενþ εßχε διαμορφωθεß η εισÞγηση του ΠροÝδρου που εßχε συμπεριλÜβει üλες τις προηγοýμενες θÝσεις και παρεμβÜσεις των μελþν, δεν κατÝστη δυνατÞ η διεξαγωγÞ της, οπüτε απεστÜλη στα μÝλη ηλεκτρονικÜ για κατÜθεση απüψεων εντüς δýο ημερþν. Το σýνολο αυτþν των απüψεων κατατÝθηκε απü τον Πρüεδρο στο Υπουργεßο και μÜλιστα στη συνÝχεια συμπεριελÞφθησαν üλες στο οριστικü κεßμενο του Πλαισßου. ¢ρα τηρÞθηκαν οι διαδικασßες αλλÜ λüγω των συγκυριþν των συγκεκριμÝνων ημερþν, το τελικü στÜδιο συμπιÝστηκε χρονικÜ, και αυτü Þταν εφικτü καθüτι διÝθετε υψηλü βαθμü ωριμüτητας.
Να ληφθεß υπüψη üτι εßμαστε υπüλογοι στη κοινüτητα και ο χρüνος που Ýπρεπε να Ýχει θεσμοθετηθεß ο χωροταξικüς σχεδιασμüς εßχε λÞξει απü τον Ιοýνιο. ¢ρα η χþρα μας θα στεροýνταν των κοινοτικþν χρηματοδοτÞσεων που προβλÝπονταν για τις υδατοκαλλιÝργειες απü το Επιχειρησιακü Πρüγραμμα για την Αλιεßα.

Θßγεται το περιβÜλλον και αγνοεßται ο χωροταξικüς σχεδιασμüς;
ΑντιθÝτως, το περιβÜλλον προστατεýεται με την οργÜνωση των χþρων üπου λειτουργοýν μονÜδες και δßνεται δυνατüτητα ανÜπτυξÞς τους με αυστηροýς κανüνες χωροταξικÞς και περιβαλλοντικÞς λογικÞς. Επßσης ορßζονται με γενικü τρüπο οι ευρýτερες περιοχÝς, εντüς των οποßων θα επιτρÝπεται να εγκριθοýν κατÜλληλες ζþνες στο μÝλλον, με σαφÞ καθορισμü των ορßων τους μÝσω Προεδρικþν ΔιαταγμÜτων, ενþ επιπλÝον επιβÜλλεται η λειτουργßα τους να διÝπεται απü ειδικü φορÝα διαχεßρισης. Η ευθýνη ελÝγχου λεπτομερþς Ýχει αποκεντρωθεß στις αιρετÝς περιφÝρειες. ¢ρα, η üποια παρÝκλιση επß της πιστÞς τÞρησης των κανüνων λειτουργßας ανατßθεται στις 13 ΠεριφÝρειες και στους αιρετοýς περιφερειÜρχες.
Ποιοι διαφωνοýν και Ýχουν συγκροτÞσει μÝτωπο; Γιατß αντιδροýν οι περιβαλλοντικÝς οργανþσεις;
Διαμορφþθηκε Ýνα Üτυπο εθνικü δßκτυο μÝσω internet, που αφορÜ ΟΤΑ και τοπικοýς συλλüγους κατοßκων, το οποßο και παρεμπüδιζε τη λειτουργßα του Εθνικοý Συμβουλßου. ΠολλÝς θÝσεις τους ελÞφθησαν υπüψη στη διαμüρφωση του Πλαισßου. Διαπιστþθηκε επιπλÝον η ýπαρξη εσωτερικþν διαφωνιþν και συγκροýσεων των απüψεων των περιβαλλοντικþν οργανþσεων, ακüμη και αυτþν που εκπροσωποýνταν στο ΕΣΧΣΑΑ με οξý τρüπο. Βεβαßως διαφωνοýν και οι επιχειρÞσεις του κλÜδου διüτι στις ευαßσθητες περιοχÝς απαγορεýεται η ανÜπτυξη τους.
Επικεντρþνεται το Πλαßσιο στη συντÞρηση και νομιμοποßηση μιας υφιστÜμενης Üκρως προβληματικÞς κατÜστασης;
Ακριβþς το αντßθετο: αναφÝρεται στην αντιμετþπιση των υφιστÜμενων προβλημÜτων και στη βελτßωση των üρων λειτουργßας τους. Γιαυτü και στις περιοχÝς που παρατηρεßται μεγÜλη συγκÝντρωση μονÜδων, üπως ο Ευβοúκüς Κüλπος, ακτÝς της Κορινθßας και Αργολßδας, ο Πüρος, Χßο – Οινοýσες δεν επιτρÝπεται πλÝον η εγκατÜσταση νÝων μονÜδων, ενþ η δυνατüτητα επÝκτασης τους περιορßζεται εξαιρετικÜ.
Η διαχεßριση των ΠΟΑΥ περνÜει σε «φορεßς διαχεßρισης» που ελÝγχονται απü τις εταιρεßες ιχθυοκαλλιÝργειας; (οι μεγαλýτερες απü αυτÝς ελÝγχονται Þδη απü Ýνα αλλοδαπü επενδυτικü σχÞμα).
Η διαχεßριση των ΠΟΑΥ γßνεται απü φορεßς στους οποßους μετÝχουν οι μισθωτÝς των θαλÜσσιων εκτÜσεων με δυνατüτητα συμμετοχÞς και κρατικþν φορÝων. Για παρÜδειγμα η ΠΟΑΥ του Θερμαúκοý προωθÞθηκε απü φορÝα μικτÞς οικονομßας, με κýριο μÝτοχο την ΠεριφÝρεια ΚεντρικÞς Μακεδονßας. Ωστüσο, σημειþνεται üτι η χορÞγηση αδειþν και ο Ýλεγχος των μονÜδων πραγματοποιεßται απü τη Διοßκηση, με τον τρüπο που αυτü γßνεται μÝχρι σÞμερα. ΔηλαδÞ, üπως ρητÜ αναφÝρεται στο Πλαßσιο, ο φορÝας διαχεßρισης δεν υποκαθιστÜ τις ΚρατικÝς ΕλεγκτικÝς αρχÝς, αλλÜ τις επικουρεß.
 

Σýμφωνα με τη Διεýθυνση Χωροταξßας ΥΠΕΚΑ (αρ.πρωτ. Γρ. Κοιν. Ελ. 5295/β/2011), στη συντριπτικÞ πλειοψηφßα των νησιþν της χþρας και στο μεγαλýτερο μÝρος του παρÜκτιου χþρου της ελληνικÞς επικρÜτειας (κατηγορßα Β2 του Ειδικοý Πλαισßου του Τουρισμοý) δεν εßναι επιτρεπτÞ η τουριστικÞ αξιοποßηση.
Για το εν λüγω πλαßσιο της ΚΥΑ Τουρισμοý, το ΥΠΕΚΑ Þδη ξεκßνησε την αξιολüγησÞ του και προωθεß την αναθεþρησÞ του. Το Πλαßσιο Υδατοκαλλιεργειþν θα εναρμονιστεß με του Τουρισμοý þστε να μην υπÜρξουν προβλÞματα χρÞσεων γης στις παρÜκτιες και θαλÜσσιες περιοχÝς και να εßναι δυνατÞ η ανÜπτυξη με παρÜλληλη προστασßα του περιβÜλλοντος.

ΧρÞσιμοι σýνδεσμοι:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=1382&language=el-GR
Ιστορικü Ειδικοý Πλαισßου Υδατοκαλλιεργειþν
Διευκρινιστικü Σημεßωμα 1

Διευκρινιστικü Σημεßωμα 2
ΕπιστολÞ προς Δ. Σαλαμßνας

Ειδικü Πλαßσιο Χωροταξικοý Σχεδιασμοý και Αειφüρου ΑνÜπτυξης για τις υδατοκαλλιÝργειες
ΦΕΚ 2505 Β 04.11.2011
Πßνακας 1 Ειδικοý Πλαισßου Υδατοκαλλιεργειþν
Πßνακας 2 Ειδικοý Πλαισßου Υδατοκαλλιεργειþν
Σχετικüς ΧÜρτης (σε υψηλÞ ανÜλυση)
ΟριστικÞ ΣτρατηγικÞ ΜελÝτη Περιβαλλοντικþν Επιπτþσεων ΥΠΕΚΑ

ΑρχικÞ ΜελÝτη ΣυνδÝσμου ΕλλÞνων Θαλασσοκαλλιεργητþν
Α' ΦÜση
Β' ΦÜση
ΣτρατηγικÞ ΜελÝτη Περιβαλλοντικþν Επιπτþσεων